Search
Close this search box.

Gordelroos vanwege erfenis

Ervaringsberichten over de Germanische Heilkunde door mensen ingestuurd

K.B., zelfstandige, 62-jarige, rechtshandige vrouw

Jaren geleden was er een notarieel erfcontract opgesteld om te regelen hoe de erfenis van onze ouders te zijner tijd onder ons, vier kinderen, moest worden verdeeld. Ze hadden het allemaal ondertekend bij de notaris. Volgens dit contract zouden mijn broer E., die twee jaar jonger was dan ik, en ik het huis van onze ouders erven. Het was een heel groot halfvrijstaand huis met een grote tuin en een aanleunwoning in een heel goede en gewilde woonwijk.

Mijn jongere broer en ik hadden elkaar nooit echt veel te zeggen gehad. We leefden in verschillende werelden en zagen elkaar bijna alleen op de gebruikelijke familiefeesten. Na de dood van onze vader moesten er natuurlijk veel beslissingen worden genomen en als je niet op dezelfde golflengte zit, is het niet gemakkelijk om samen beslissingen te nemen. We waren tenslotte vier erfgenamen. In ieder geval was het duidelijk dat iedereen inspraak had in de beslissingen, maar de daadwerkelijke uitvoering lag uiteindelijk bij de enige dochter.

Toen mijn moeder in 2017 ook overleed, was het tijd om de gezamenlijke erfenis over te nemen. Mijn jongere broer woonde al tientallen jaren in de ene helft van het huis, was al jaren gescheiden en de kinderen waren ook al lang volwassen. Ik woonde 120 kilometer verderop. Het was voor mij al lang duidelijk dat ik niet in de andere helft van het huis zou gaan wonen, mede omdat het veel te groot voor mij was.
Dus nodigde ik de hele familie uit om voorwerpen met een herinnering uit te zoeken en begon ik beetje bij beetje de inboedel op te ruimen. Ik reisde ontelbare keren heen en weer en verkocht dingen, gaf veel weg en moest natuurlijk veel weggooien, grofvuil bestellen etc. Ik nam er de tijd voor omdat ik geen druk had. In die tijd probeerde ik steeds met mijn broer te praten over wat we met de grote twee-onder-een-kapwoning wilden doen. Hij kronkelde en weigerde steeds meer naarmate de tijd verstreek.

Mijn brieven bleven onbeantwoord, evenals mijn suggesties, waaronder het inschakelen van een bemiddelaar. Geen van de aangeboden afspraken ging door. Hij beantwoordde mijn telefoonberichten niet en als ik hem op de zakelijke telefoon kon bereiken, wees hij me altijd af. Hij stuurde me weg bij de voordeur. Ik wist nauwelijks wat ik moest doen, want mijn handen waren gebonden. Ik had zijn medewerking of toestemming nodig om het huis te verhuren of te verkopen, en ook om de twee helften van het huis te verdelen. Omdat hij helemaal niet naar het huis en de tuin omkeek en het onderhoud mij veel te veel was geworden, raakte het pand steeds meer verwaarloosd en in juli 2019 schakelde ik hoveniers in om rondom het huis te helpen opruimen. De avond ervoor was ik al gearriveerd omdat het al ’s ochtends vroeg zou beginnen. ’s Avonds zag ik dat mijn broer in zijn woning was en liep eenvoudig via de kelder naar hem toe, waarbij ik mijn komst aankondigde door hard te schreeuwen.
Natuurlijk realiseerde ik me dat ik hem min of meer vastzette, maar wat moest ik doen? De zaak hing al bijna twee jaar in de lucht. Hij zat op zijn bank en ik zei: “E., we moeten praten!” Eerst probeerde hij zich er weer uit te wurmen. Toen ik aanhield, werd hij heel boos en luidruchtig. Ik probeerde kalm te blijven, maar vertelde hem dat alles hier net zo goed van mij was als van hem. Toen stond hij op, liep ongeveer vijf meter naar me toe en bedreigde me met een gebaar en de woorden: “Als je nog een keer in mijn privéruimte komt, sla ik je op je ….!” Ik bleef uiterlijk kalm en zei “Je dwingt me ….!” terwijl ik wegliep, waarmee ik bedoelde “… stappen te ondernemen die ik eigenlijk niet wil ondernemen”.

Toen ik terugkwam in het andere deel van het huis, trilde mijn hele lichaam en was ik helemaal van slag. Ik wilde hier onder geen enkele voorwaarde de nacht doorbrengen, dus uiteindelijk belde ik om 23.00 uur de hoveniers om af te zeggen voor de volgende dag. Ik stond op het punt van huilen. Toen ging ik naar mijn neef (de zoon van mijn overleden broer), die op dat moment tijdelijk in de aanleunwoning woonde en vertelde hem wat er was gebeurd. Hij was min of meer getuige geweest van het hele verhaal en had me altijd een beetje geholpen, bijvoorbeeld met het grofvuil samen met mijn andere neef, zijn broer. Die avond gaf hij me een liefdevolle knuffel, maar hij kon me waarschijnlijk niet uit mijn isolement helpen. Dat zou ook niet zijn taak zijn geweest.

Bijna twee jaar lang had ik er herhaaldelijk over nagedacht hoe ik dit erfenisconflict met mijn broer E. kon afsluiten. En het was me duidelijk dat ik het moest afsluiten, want ik wilde onder geen beding reageren met mijn alvleesklier*. Dat was altijd mijn grootste zorg geweest. Ik had me die avond echter niet eens gerealiseerd dat ik conflictactief was geworden. Ik wist alleen dat na deze bedreiging een vreedzame discussie of oplossing uitgesloten was. Met een bezwaard hart besloot ik toen om een makelaar in te schakelen die voor dit soort gevallen een investeerder regelt, die de erfenis opkoopt en vervolgens professioneel omgaat met de voorheen onbereikbare erfgenamen. Het was echt niet makkelijk voor me, maar uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Twee maanden na het voorval reisde ik overdag terug naar het huis om de laatste spullen op te halen. Ik ontmoette mijn neef daar weer en vertelde hem over mijn beslissing. Ik zei ook dat het vandaag de laatste keer was dat ik in dit huis zou zijn. Daarna reed ik weer naar huis. De teerling was geworpen.
Diezelfde nacht begonnen de huidirritaties in mijn nek en ’s ochtends (het was vrijdag) zag ik dat er twee kleine blaasjes waren ontstaan. In het weekend verspreidden deze blaasjes zich over mijn hele linkernek, inclusief mijn oor, aan de binnen- en buitenkant, ook over mijn kin en linkerhoofdhuid tot aan mijn schouder. De uitslag stopte plotseling aan de voorkant van het borstbeen en de achterkant van de ruggengraat. Eerst dacht ik dat het een genezingsfase van de buitenste huid was (“eindelijk gescheiden” of zoiets), maar ik realiseerde me steeds meer dat het de lederhuid moest zijn, want de blaasjes waren vrij duidelijk. Omdat ik een week later een reis had geboekt, ging ik maandag meteen naar de dermatoloog voor een verklaring voor mijn annuleringsverzekering. Mijn diagnose gordelroos werd bevestigd. De arts zei dat het een zeer ernstig geval van gordelroos was en stond erop om me medicijnen (Zostex), pijnstillers en een zalf voor te schrijven. Ik kreeg dit allemaal, maar afgezien van de witte zalf om de blaren in het begin uit te drogen, bleef alles onaangeroerd. Ik wist dat ik in een genezingsfase zat en ik wist ook hoe lang het maximaal zou duren.

Ik was vrij precies twee maanden conflictactief en kon gemakkelijk uitrekenen dat het een maand lang steeds erger zou worden en daarna een maand lang steeds beter. En dat was precies wat er gebeurde. Zonder medicijnen of pijnstillers was het na ongeveer twee maanden over. De zenuwirritatie bij de gordelroos waren niet altijd leuk, maar bij mij was het niet zo erg dat ik mijn toevlucht moest nemen tot pijnstillers. Een verkoelende gel uit mijn medicijnkastje deed zijn werk goed. Nu is de huid op deze plekken wat dikker en niet meer zo gevoelig. Er heeft zich een heel klein stukje kraakbeen gevormd aan de achterkant van mijn oor en ik merk dat ik vaak onwillekeurig over deze plekken strijk om ze te beschermen.

Eén ding was echter een beetje ongewoon: als rechtshandige zou ik volgens de regel met de rechterkant van mijn lichaam (partnerkant) op mijn broer moeten reageren. Maar als ik mezelf terugzet in de situatie van de bedreiging, dan zou hij me, als hij me daadwerkelijk had geslagen, precies in dit gebied hebben geraakt, omdat hij ook rechtshandig is en me daarom aan de linkerkant zou hebben geraakt. Ook al heeft hij de klap alleen maar aangeduid, ik heb hem op dat moment al plaatselijk gevoeld. Hoewel ik op dat moment aan de buitenkant kalm was gebleven, was ik aan de binnenkant in een staat van “shock” en was mijn integriteit aangetast. Ik had niet verwacht dat mijn broer zo zou reageren.

De andere mogelijkheid, dat ik mijn broer meer als kind dan als partner zie, lijkt me nu, op 62-jarige leeftijd, nogal vergezocht. We zijn allebei succesvolle zakenmensen en ik zou eigenlijk moeten proberen om de kindersituatie te herscheppen, maar dat zou me erg gekunsteld en gepsychologiseerd lijken. Dus kwam ik tot de conclusie dat ik plaatselijk moet hebben gereageerd, precies op de plek waar ik de dreiging voelde.
Overigens is de afwikkeling van de erfenis inmiddels rond. Toen mijn broer E. er via via achter kwam dat ik niet meer ging dralen en dat er al een investeerder was gevonden, heeft hij uiteindelijk mijn deel van de twee-onder-een-kapwoning gekocht (tegen een hele redelijke prijs). Ik ben heel blij dat het gelukt is, want dat was wat onze ouders wilden. Nu ben ik vrij en kan hij met het huis doen wat hij wil.

Een tip voor iedereen die iets aan zijn kinderen kan en wil nalaten: maak meteen duidelijke voorwaarden in je testament! Gezamelijke erfgenamen kunnen heel gemakkelijk (zoals ik inmiddels heb geleerd) zelfs de meest intieme broer-zusrelaties verbreken. Veel mensen overleven zulke conflicten niet omdat ze reageren met hun darmen, alvleesklier of andere speciaalprogramma’s en verstrikt raken in de molen van de academische geneeskunde met haar bangmakerij. Uiteindelijk ben ik blij dat ik er zo licht vanaf ben gekomen met twee maanden gordelroos. Maar ik was ook goed voorbereid.

Opmerking:

Een mooi ervaringsbericht hoe men zich met de kennis van de Germanische door moeilijke situaties manoeuvreert met minimale schade. Handelen in plaats van achteraf behandeld worden.

* De alvleesklier is inderdaad het klassieke orgaan om conflictief mee te reageren in het geval van een strijd om de erfenis (de erfenisbrok).

Vind u het leuk om onze ervaringsberichten te lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nieuwe berichten in uw postvak.

Deel dit artikel op uw sociale media

Aankondiging voor onderhoud van onze website

Op donderdag, 15 februari 2024 vanaf 8:30 uur CET gaat onze website voor onbepaalde tijd voor onderhoud uit de lucht.

De werkzaamheden zullen waarschijnlijk enkele uren duren.