logo academie krokus met blad
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wetenschappelijke diagnosetabel

Borstvlieskanker rechts

KLEINE HERSENEN = OUDE HERSENEN = MIDDELSTE KIEMBLAD = MESODERM-OUD

Hamers Kompas

borstvlieskanker (pleura-ca), rechter pleura.

We maken onderscheid tussen een pariëtale pleura (borstvlies dat de borstwand bekleedt) en een viscerale pleura (borstvlies dat de longen omhult).

conflict:

Aanvalsconflict tegen de borstruimte.

Voorbeeld: “U heeft een longtumor die geopereerd moet worden.” Of: Chirurg: “We moeten uw borst openen om erbij te komen.” Zowel een echte aanval die je hebt opgelopen (stoot, steek) als ook een dreigende aanval of die men zich voorstelt is mogelijk.

Hamerse Haard:

In het centrale laterale gebied van de kleine hersenen links, liggen de pleura en het peritoneum op dezelfde plaats en zijn moeilijk uit elkaar te houden.

actieve fase:

De compacte mesotheliomen van de pleura kunnen vlak groeien of enkele, compacte, grote tumoren vormen, afhankelijk van het type aanval dat wordt gevoeld. Ziet de patiënt b.v. tijdens het DHS een röntgenfoto van de longen en daarbij links een tumor, dan vormt zich het mesothelioom en de latere pleurale uitstorting aan de linkerkant, hoewel de tumor (bijv. bronchiaal-ca) eigenlijk aan de rechterkant zat (röntgenbeeld is altijd vooraanzicht).

genezing:

Pleura excudaat (uitstorting van vocht) als teken van genezing. De ademhalingsmoeilijkheden treden alleen op bij een grote pleurale uitstorting, deels door de uitstorting zelf, deels door het hersenoedeem. De pleurale uitstorting wordt des te dramatischer wanneer er tegelijkertijd een actief vluchtelingsconflict aanwezig is (syndroom). De meeste pleurale uitstortingen, zowel exsudatief als transudatief, zouden zonder het syndroom weinig of niet klinisch zichbaar worden. Dit geldt met name voor de transsudatieve pleurale uitstorting met syndroom, dat terecht ‘jicht’ moet worden genoemd (zie onder de genezingsfase van botosteolyse of leukemie). Nadat de tbc is afgesloten, vinden we vaak de gebruikelijke kalkafzettingen.

crisis:

centralisatie

Biologische Zin:

in de actieve fase

Verdikking van het borstvlies (pleura) om een ​​verwachte steek of klap te voorkomen; ook mentaal: “Je hebt een longtumor!”

notitie:

We maken onderscheid tussen een pariëtale pleura (bekleding van de thoracale ruimte, de zogenaamde pleura) en een viscerale pleura (die de longen bedekt).

Aankondiging voor onderhoud van onze website

Op donderdag, 15 februari 2024 vanaf 8:30 uur CET gaat onze website voor onbepaalde tijd voor onderhoud uit de lucht.

De werkzaamheden zullen waarschijnlijk enkele uren duren.