Zoek
Sluit dit zoekvak.

Regels van de weegschaal

De combinatie van twee actieve conflicten in tegenoverliggende hemisferen

Bij de constellaties van de territoriumgebieden ontstaat vervolgens een zeer belangrijke bijzonderheid. Want hier beslissen de regels van de weegschaal, of de patiënt depressief is (sterkere accentuering van het conflict op de mannelijke rechter hersenhelft) of dat de patiënt manisch is (sterkere accentuering van het conflict op de vrouwelijke linker hersenhelft).

De weegschaal

Het mechanisme dat in de constellatie van de territoriumgebieden beslist over manie of depressie.

weegschaal links
Overwicht links - manisch
weegschaal rechts
Overwicht rechts - depressief

Het principe van de weegschaal is bij de constellatie van twee actieve conflicten van het territoriumgebied een beslissend belangrijk diagnostisch criterium en gereedschap.

Het principe van de weegschaal geldt, zodra het tweede conflict in het territoriumgebied actief is.
Vanaf het begin van de constellatie in de territoriumgebieden treedt niet alleen het principe van de weegschaal in werking, maar bij alle patiënten stopt vanaf dan de rijpingsontwikkeling, om het even manisch of depressief!
Als deze constellatie al vroeg, dus in de jeugd optreedt, dan volgt de rijpingsstop en we zien het zogenaamde “kindergezicht” (babyfase).
Los daarvan blijft, dat:

  1. de rechtshandige vrouw door het eerste territorium-SBS links cerebraal conflictactief wordt en een lichte manische betoning krijgt. Als het een seksueel conflict betreft, verliest ze de eisprong (periode);
  2. de rechtshandige man door het eerste territorium-SBS rechts cerebraal conflictactief wordt, een “volgwolf” wordt met een lichte depressieve betoning;
  3. de linkshandige vrouw daarentegen lijdt haar eerste territorium-SBS vrouwelijk, maar de Hamerse Haard slaat op de rechter, mannelijke cerebrale cortex in (paardensprong). Hierdoor sluit zich de mannelijke helft en wordt ze ogenblikkelijk depressief. Als het een seksueel conflict was, dan verliest ze niet de eisprong, maar heeft echter angina pectoris en is psychisch min of meer gecastreerd (frigide).
  4. de linkshandige man lijdt zijn eerste territorium-SBS mannelijk, maar de Hamerse Haard slaat in op de linker, vrouwelijke cerebrale cortex. Daardoor sluit zich de vrouwelijke zijde en wordt hij direct manisch.

Overige pagina's:

RELEVANTE LESMODULES

Aankondiging voor onderhoud van onze website

Op donderdag, 15 februari 2024 vanaf 8:30 uur CET gaat onze website voor onbepaalde tijd voor onderhoud uit de lucht.

De werkzaamheden zullen waarschijnlijk enkele uren duren.